Stephan Paternotte, clubkampioen 2018-2019!

Geplaatst op 18-06-2019 door Pieter Quelle

Een nieuwe lente en een nieuw geluid:
Ik wil dat dit lied klinkt als het gefluit,
Dat ik vaak hoorde voor een zomernacht
In een oud stadje, langs de watergracht –

 Mei door Herman Gorter, eerste vier regels

Gesprek met Stephan Paternotte, clubkampioen 2017-2018 sv Hoogland (en inmiddels ook van 2018-2019)

Trots staat de kampioensbeker op tafel wanneer ik aanschuif voor een gesprek met Stephan Paternotte, 55 jaar, clubkampioen. Hij is geboren op 7 augustus 1963 in Wormerveer. Daar heeft hij ook zijn jeugd doorgebracht. Zijn opleiding volgde hij op de Sociale Academie in Amsterdam. Daarna werd hij manager personeelszaken bij een groot bedrijf maar verliet dat bedrijf in 2012. Nu is hij ZZP-er, zelfstandige dus. Af en toe een project, huisman en hij geeft twee ochtenden schaakles aan leerlingen van de Da Vincischool in Amersfoort- Zielhorst.

Waarom ben je als Zaanlander naar Amersfoort verhuisd?
Voor de liefde Pieter. Alles voor de liefde. Maar we zouden toch over schaken praten?

De eerste beginselen van het schaken leerde de kleine Stephan van zijn vader. Op tienjarige leeftijd ging hij naar de plaatselijke schaakclub: De Pion en hij had talent. Spoedig behoorde hij tot de top van de jeugd. Daarna ging het als bij zo velen: een tijd niet of nauwelijks schaken en dan komt het terug, als hobby. Geen zin om te studeren. Schaken moet je doen.

Hoewel Stephan een van de sterkte schakers van sv Hoogland is met een van rating 1994,  en hij al achttien jaar lid van SV Hoogland is, was hij nooit eerder clubkampioen.

Ben je trots op de kampioensbeker?
-Nou… nee…. Nou… ja, toch wel een beetje. Het is toch wel iets om kampioen te zijn. Ik heb er dit seizoen eigenlijk voor het eerst bewust voor gekozen. Om clubkampioen te worden moet je niet alleen goed kunnen schaken maar je moet ook regelmatig komen. Opkomst is een belangrijke factor en ik ben dit seizoen regelmatig gaan schaken.

Terecht dus clubkampioen.
– Ja zeker, ik heb  alle sterke tegenstanders wel twee keer gehad en als Marco dan  weer eens kwam schaken, moest ik meteen tegen hem. Maar gelukkig is het allemaal goed gegaan.

Wat ben je voor een type schaker?
Vroeger was ik avontuurlijk en daardoor ook wispelturig. Maar nadat ik een aantal keer stevig in de pan  was gehakt, in het koningsgambiet bijvoorbeeld, heb ik mijn speelstijl veranderd. Nu speel ik  voorzichtiger, berekenend maar ook intuïtief. Ik offer geen stuk als ik niet zeker weet dat het goed is.
Ik heb een hekel aan theorie. Die ken ik dus ook niet. Daarom speel ik veel op intuïtie en vanuit ervaring.
Soms zou ik wel eens wat speelser, avontuurlijker willen zijn maar dat ligt nou eenmaal niet in mijn karakter.  Aan de speelstijl kan men vaak het karakter van mensen herkennen.

Wat is je mooiste overwinning?
Dat weet ik eigenlijk niet. Ik heb afgelopen jaar Marco Dieleman verslagen. Dat vond ik wel leuk natuurlijk.

Heb je nooit een meester of grootmeester aan je zegekar gebonden in een simultaan?
Ja wel eens een keer remise tegen Timman maar niet gewonnen.

Heb je een advies voor beginnende schakers?

Ja, heel veel spelen, maar ook gericht oefenen. Dus bijvoorbeeld spelletjes met mat zetten met dame/koning  tegen koning en dan met toren etc.. En wat globale openingskennis opdoen is ook belangrijk. De lessen van Gert bij de club zijn ook uitstekend: tactische combinaties, maar ook positioneel inzicht ontwikkelen.

Als ik je wil verslaan, hoe moet ik me dan voorbereiden?

Lok me in een opening die ik niet beheers, maar jij wel goed kent. Extern overkomt me dat wel eens, dan sta ik vanuit de opening al zo beroerd dat ik alleen maar kan verdedigen en hopen op een counteraanval.

Wat is je lievelingsopening?

Open spel met e4. Siciliaans bijvoorbeeld.

En met zwart?

Liefst Siciliaans, al verlies ik daar ook geregeld mee. Dat levert altijd spannende partijen op met kansen voor beide partijen.

Heb je iets met poëzie?
Helemaal niets.

Zo, ken je ook geen dichters?
Jawel, Herman Gorter. Het schijnt een belangrijk Nederlands dichter te zijn. Hij is in Wormerveer geboren. Mijn vader had enkele bundels van hem in het bezit. Die heb ik nu maar ik lees er niet in.

Herman Gorter werd op 26 november 1864 geboren in Wormerveer. Hij overleed in 1927 in Brussel.
Hij wordt als een van de grootste Nederlandse dichters beschouwd. Hij was mede-oprichter van de Sociaal Democratische Partij, de latere CPN.

Bekend van hem zijn liefdesliedjes als:

Wanneer ik in uw ogen staar,
Geliefde
Dan wordt mij het mysterie klaar
Der Liefde

Maar bovenal is hij bekend geworden door het lange epische gedicht Mei dat als een van de hoogtepunten van de 80-ers poëzie wordt beschouwd. Het bezingt zijn liefde voor Wies Coopmans. Mei telt 4381 versregels. (het is dus een heel boek) maar de meest gekende regel is de eerste:

 Een nieuwe lente en een nieuw geluid.


Pieter Quelle