Hooglanders actief op Israelian Open

Geplaatst op 31-05-2019 door Lars Slofstra

In het laatste Open Nederlandse Oploskampioenschap werd de ranglijst van de B-groep aangevoerd door drie ‘Hooglanders’. Misschien was er de hoop dat dit bij het Israelian Open ook zou gebeuren, maar zoals zo vaak pakte afgelopen zondag de werkelijkheid anders uit. Weliswaar scoorden Gert Reichardt en Wim Velker beiden een hoog puntentotaal, maar dit was slechts goed voor een derde en vierde plaats.

Het OIOK is een wereldwijd toernooi. Op de hele wereld (nou ja, voornamelijk in Europa) beginnen oplossers op hetzelfde tijdstip aan de 12 opgaven, te verwerken in twee sessies van ieder twee uur. Voor Nederland wordt het toernooi sinds 2014 in Vlaardingen gehouden.

In de B-groep oplosten zes personen, waarvan vier afkomstig van Hoogland. Naast Gert en Wim waren dat Lars Slofstra en Jan Snijders. Daarnaast waren er de sterke oplossers Ren ter Veen, al vijftig jaar oplosser en menig maal winnaar van een B-groep, en Arjen Kouwenhoven. Alle toernooien waaraan Arjen deelnam en waar ik bij was, schreef hij op zijn naam. Dit keer zou dat voor het eerst niet zo zijn. Rens wist alle opgaven tot een goed einde te brengen en scoorde het maximum van 60 punten. Hij had als enige de volgende opgave goed.

Deze vierzet is van Sophie Schett en dateert uit 1883. Zowel Arjen als ik, en misschien anderen ook wel, hadden het volgende ingenieuze mat ontdekt: 1. Lf5 b4 2. Ld7 Ke4 3. Pc5+ Ke5 4. Pxb5 mat! En in het geval van 2… b3 dan 3. Pc6+ Ke4 4.Pc5 mat! Daarbij hadden we totaal overzien dat in de eerste variant zwart simpelweg 4…d4 kan spelen en dat het dus geen mat (in vier) is! Dom, niet goed gecontroleerd.
De echte oplossing gaat als volgt: 1. Ka2 b4 2. La1 b3+ 3. Kb2 Kxd4 4. Kxb3 mat! En nu echt! En Rens had dat gezien!

Achteraf bleek deze opgave de beslissende. Arjen kwam tot 55 punten en werd tweede. Gert kwam ook heel ver, maar bleef op 54 punten steken, in mijn ogen door ongeduld. In de laatste opgave, een zelfmat in twee, miste hij één van de vier varianten, wat een punt aftrek opleverde. Met iets meer geduld had hij deze variant vast gevonden want hij had er tijd genoeg voor. Reeds meer dan een uur voor het einde van deze tweede sessie leverde hij zijn blaadje in. Maar zijn derde plaats en het puntentotaal vormen desondanks een fraaie prestatie.
Ook Wim Velker – ik dus – was heel tevreden, niet zozeer met de vierde plek als wel met het puntentotaal van 47½. Jan Snijder speelde het toernooi zoals we dat van hem gewend zijn. Eén (hele) goede sessie en één afschuwelijke. Met een totaal van slechts 26 punten werd hij zesde en laatste. Lars Slofstra maakte zijn debuut bij dit soort wedstrijden en eindigde als vijfde met 29½ punt. Helemaal niet onverdienstelijk.

Voor aanvang van de wedstrijd werd Arjen gehuldigd. Bij de editie van vorig jaar bleek hij ‘wereldwijd’ als tweede geëindigd. Een prestatie die dit jaar wel eens door Rens verbeterd kan worden!

Bij de junioren was er een groot regionaal succes. Robin Reichardt werd eerste, met een score van 46½ punt. Hij was wel de enige deelnemer. Maar wie weet hoever zijn score wereldwijd reikt?!

In de A-groep bleven de twee buitenlandse deelnemers de Nederlandse oplosmeesters voor. Winnaar werd de Griek Nikos Sidiropoulos, die tijdens het OBOK in Geel, afgelopen november, al had verbaasd met een derde plaats. De tweede plaats was voor de Belg Andy Ooms, al jaren een prijswinnaar in de Nederlandse en Belgische oplostoernooien.

Van de vier oplostoernooien waar ik jaarlijks aan deelneem, ONOK, OBOK, OIOK en HHM, is het Israelian Open het zwaarste. Dit jaar was uitzonderlijk zwaar, al zou je dat aan de scores niet zeggen. Maar het feit dat 7 van de 12 opgaven prijswaardig waren dan wel een eervolle of bijzondere vermelding kregen bij compositietoernooien is veelzeggend.

Het volgende landelijke toernooi is de HHM, de Henk Hagendoorn Memorial: 9 november in Arnhem. Kort daarvoor of kort daarna zal het OBOK plaatsvinden, vermoedelijk weer in Geel. Hopelijk kunnen we beide toernooien met een uitgebreide regionale delegatie verblijden.

Wim Velker

NASCHRIFT

Zoals ik al vermoedde heeft Rens ter Veen een groot succes behaald. Wereldwijd was hij de enige oplosser die alles goed had in de B-groep. Arjen werd deze maal derde en Gert vierde! Ook heel goed. Voor mijzelve was er de elfde plek, Lars werd 27e en Jan 33e.

De A-groep werd gewonnen door de pas 16 jarige Danila Pavlov, de huidige leider in de stand om de wereldbeker en winnaar van het ONOK, afgelopen maart in Nunspeet, en het Europese kampioenschap drie weken geleden. In totaal waren er 195 deelnemers.