ONOK

Geplaatst op 05-05-2019

Sedert Hoogland het vorige jaar voor het eerst een oplostoernooi organiseerde, heeft de club een kleine schare van enthousiaste oplossers in haar gelederen. Deze maand zullen Lars Slofstra, Jan Snijders, Gert Reichardt en Wim Velker deelnemen aan het Israelian Open, een dag voor ons eigen clubtoernooi op maandag 27 mei (Heb je je nog niet aangemeld? Nu doen: wimvelker@hotmail.com) en in maart namen de drie laatst genoemden deel aan het ONOK, het Open Nederlands Oploskampioenschap in Nunspeet.

Het Hooglandse trio was zodanig in vorm dat zij het volledige podium in de B-groep bezetten. Wie naar de website van de Oplosbond surft (www.probleemblad.nl) kan daar het glunderende drietal aanschouwen als zij met hun medailles en prijzen gelukzalig in de camera blikken.

Het ONOK bestaat uit twee sessies van ieder twee uur waar in totaal twaalf opgaven moeten worden opgelost. Na de ochtendsessie leidde Jan Snijders met ruime voorsprong op de rest van het veld. Van de maximaal 30 punten had hij er 29 gescoord. Gert en Wim volgden op de gedeelde tweede plaats met ieder 22 punten. In de internationale oplostoernooien is het bij Jan helaas traditie geworden dat hij maar één goede sessie kent. Ook nu kwam er een diepe terugval in het tweede gedeelte: slechts 3½ punt kon hij aan zijn score toevoegen, waarmee hij nog net de derde plek behaalde. Gert ging  ’s middags als een speer en werd winnaar met 47 punten. Wim miste maar liefst twee tweezetters en moest daardoor met 39½ punt genoegen nemen met de zilveren medaille.

Jan en Wim waren de enige deelnemers die het volgende leuke probleem wisten op te lossen.

Dit probleem, uit 1993 en gepubliceerd in Mat Pat, is van de Marokkaan Abdelaziz Onkoud, een Internationaal Meester in het bordschaak en in compositie en FIDE-meester in het oplossen. Bij het ODOK, vorige week in Berlijn, wist hij de vierde plaats te veroveren.
De opgave voor het diagram luidt: mat in vier. Met zwart aan zet zou het remise zijn omdat hij pat staat. Wit moet dit dus opheffen, maar wel zo dat de zwarte koning niet kan ontsnappen. Dat blijkt niet al te moeilijk: 1. Ld4 exd4+  2. exd4 e3  3. Kd3 en nu is het na 3…exd2  4. e4 mat.

Het niveau van de internationale B-groepen valt te vergelijken met dat van de A-groep in de Hoogland-toernooien. Hoe opgaven uit de internationale A-groepen eruit zien, toont het volgende diagram ook uit het laatste ONOK.

De diagrampositie is een driezet Vladimir Nikolaev. De compositie kreeg in 1979 de eerste prijs in de Krasnoyarsk Ty. De sleutelzet luidt 1. La7 met de dreiging 2. Txd7+ en mat op de volgende zet. Deze dreiging dient bij de oplossing te worden vermeld voor een punt. Na de sleutelzet zijn er de volgende varianten: 1…Kxe5  2. Tg6+; 1…Dxa4  2. Tg5; 1…d6  2. Tg4; 1…d5  2. Tgg3 en na ieder zwart antwoord mat op de derde zet.

Zo zwaar als deze opgave maken we het dus niet in het Hooglandtoernooi. Onze A-groep is wat de B-groep in het ONOK is en in onze B-groep zijn de opgaven nog eenvoudiger.

Wim Velker