Corderius 3 Kampioen Schoolschaak Amersfoort Voortgezet Onderwijs

Geplaatst op 08-02-2018 door Pieter Quelle
Op 7 februari togen 12 schaak teams van de scholen voor het Voortgezet Onderwijs in Amersfoort zich naar Het Zwaluwnest voor het kampioenschap van Amersfoort. Het is ten eerste vooral een leuk schaaktoernooi en op voorhand is er weinig te zeggen over het verloop van het toernooi. Formeel is het de tweede keer (misschien wel sinds jaren) dat het toernooi er is. We zijn dus benieuwd hoe dit zal verlopen. Dit toernooi werd gelijktijdig gespeeld met het Schoolschaakkampioenschap voor het Basisonderwijs.

Corderius 3, Lucas, Rik en Michael

 Er hadden twaalf teams zich aangemeld. Waren dit er vorig jaar nog zes en de jaren daarvoor in de gehele regio ook ongeveer zes. Leuk dat een heleboel scholieren zich met schaken bezig houden en ook nog mee wilden doen aan een schaaktoernooi. Een groot aantal spelers hadden nog niet eerder meegedaan aan een toernooi tussen scholen. Het Corderius verrastte door ook met twee Meidenteams te komen!! Verder deden er teams van het Axia-college, Guido de Bres, het Taalcentrum, Corlaer en het Accent mee. Natuurlijk ook nog enkele teams van Corderius.

In de eerste ronde speelden van de scholen het eerste team tegen het tweede team. De eerste teams wonnen van de tweede teams. In de derde ronde was er nog een schoolteamconfrontatie: Corderius 1 speelde tegen Corderius 3. Toen hadden we nog niet in de gaten dat beide teams hoog zouden eindigen. Het was een spannende ontmoeting: Tim won van Rik aan het eerste bord, maar aan de borden 2 en 3 verloren van team 1 Tjeerd en Soroush en dus wonnen Lucas en Michael van team 3. Dat betekende dat de uitslag 1-2 werd voor Corderius 3. Wel verassend.

Door die overwinning kwam Corderius 3 op kop met ook Axia-college had drie keer gewonnen. Die confrontatie was zeer spannend: in de laatste partij tussen Bastiaan en Lucas werd er uiteindelijk voor remise gekozen. Daardoor eindigde de wedstrijd onbeslist: 1,5-1,5. Daardoor bleven beiden op kop met 7 punten. Op de voet – op zes- punten gevolgd na de vierde ronde Corderius 1 en Guido de Bres 1. 

 

Corderius 1, Soroush, Szaby, Tjeerd en Tim

Eindstand Voortgezet Onderwijs
Plaats Team Wedstrijd punten Bord punten
1 Corderius 3 9 10,5
2 Corderius 1 8 13
3 Axia 7 9
4 Guido de Bres 1 6 10
5 Corderius 2 6 7,5
6 Taalcentrum 1 5 6,5
7 Guido de Bres 2 4 8
8 Corlaer 4 7,5
9 Taalcentrum 2 4 6
10 Corderius M1 3 5
11 Accent 2 4
12 Corderius M2 2 3

Het team van Axia met teamleider Maus

In de laatste ronde was het logisch dat de bovenste vier teams onderling lootten. Corderius 1 was nu zeer scherp achter het bord en het Axia-college had geen kans: 3-0. Daardoor raakte Axia de koppositie kwijt en Corderius 1 schoof een plaatsje op. De andere partij ging tussen Corderius 3 en Guido de Bres 1. Lucas en Michael wonnen weer hun partij: nu van Roward en Jonathan. Uitstekend gespeeld! 

Daardoor won Corderius 3 weer en ditmaal met 2-1. En daarmee werden Rik, Lucas en Michael kampioen!
Zo was het een vermakelijke middag met leuke schaakpartijen en verrassende kampioen!!
Daarmee is er weer een sportief en fantastisch toernooi gespeeld!!

 

 

Met dank aan de begeleiders op de dagen: Pieter, Stephan,  Beer, Alberto, Niek en Jan en organisator Ton Schillemans

 

 

 

  • Agenda Junioren

  • Geen evenementen