Knappe 4e plaats Tim bij NK C-jeugd

Geplaatst op 30-04-2017 door Lars Slofstra

Hooglands grote talent Tim Grutter speelde afgelopen week in Assen het NK schaken voor de C-jeugd (tot 14 jaar). Hij heeft het daar fantastisch gedaan door met 6 uit 9 een gedeelde 3e plaats te halen. Op weerstandspunten werd hij uiteindelijk 4e. Hij was vooraf als 10e geplaatst en behaalde een TPR van 1885.

Over zijn spel zal Tim waarschijnlijk niet eens heel tevreden zijn geweest. Zeker in het begin van het toernooi was het zeer wisselvallig. Maar op basis van vechtlust en hardheid kwam Tim toch tot dit fraaie resultaat.

In de eerste ronde won hij van Mika Rutjens (1515). In de tweede ronde speelde hij een prima partij tegen topfavoriet Eelke de Boer (2100), die af en toe al meespeelt in de Meesterklasse(!) voor Groningen.  Het ging lange tijd gelijk op en remise leek een logische uitslag. In het eindspel ging het helaas toch nog fout voor Tim. 

Teleurgesteld en moegestreden moest Tim maandag nog een partij spelen. Hij kwam niet in zijn spel en verloor teleurstellend van Dominggus Paays (1531).

Op dinsdag volgde gelukkig weer een overwinning tegen Alisha Warnaar (1571).

Foto: Harry Gielen

Op woensdag was de vijfde ronde met een nette overwinning op Wahe Boghossian (1863). Later deze dag speelde Tim een korte en correcte remise tegen William Shakhverdian (1732) en stond Tim met 3,5 uit 6 voorlopig 11e.

Op Koningsdag volgde een belangrijke partij tegen de uitstekend spelende Kevin Brands (FIDE 1531, KNSB 1711) onder toeziend oog van toeschouwer Tom Officier. Tim moest een kwaliteit geven en leek er niet aan te pas te komen. Maar hij bleef loeren op zijn kansen en die kwamen er! Na matdreiging moest de kwaliteit teruggeven worden en bleef er een remise-achtig eindspel over. Maar Tim was een stuk handiger in het eindspel.

Op de vrijdag volgde de sterkste partij van Tim tegen Onno Elgersma (2026). De partij werd met wit agressief opgezet en gedurende de partij werd het witte voordeel steeds wat groter. Onno kwam er vrijwel niet meer aan te pas.

In de slotronde moest Tim tegen koploper Rembrandt Bruil (1963). Weer pakte Tim het agressief aan, maar dit keer moest hij toch in de verdediging. Op zet 35 ging Tim in de fout met dxc4 en even later moest hij 2 pionnen geven. Het eindspel van 2 verbonden pionnen en paard tegen loper werd goed verdedigd door Tim, maar het leek toch uit. Maar ook hier was Tim er weer als de kippen bij om te profiteren van een fout van zijn tegenstander. De loper kon gegeven worden tegen de 2 pionnen: remise! Voor Rembrandt waren de druiven zuur, hij verloor nu de titel na barrage van Eelke de Boer en werd daardoor 2e. Daarmee verdiende hij nog wel een uitnodiging voor het EK.

Partijen en resultaten zijn te vinden op www.njsk.nl