Spannende ontknoping Schoolschaakkampioenschap Basisonderwijs 2017

Geplaatst op 12-02-2017 door Lars Slofstra

Woensdagmiddag 8 februari was er weer de finale van het schoolschaaktoernooi voor de basisscholen van Amersfoort. Dit jaar deden er in de voorronden 28 teams mee van 15 verschillende basisscholen uit Amersfoort. In de vorige weken hadden zich 10 teams geplaatst voor de finale. De finale werd gehouden op de basisschool Het Zwaluwnest. Van belang zijn ook de eerste drie plaatsen, die recht geven om in het regionale SGS Schoolschaaktoernooi mee te mogen doen.
In de eerste ronde is het wat aftasten en waren er leuke uitslagen: De Horizon won van De Marke in de eerste ronde. De overige uitslagen waren wel logisch. In de tweede ronde kwamen de winnaars tegen elkaar: Da Vinci 1 won van Het Zwaluwnest en de Regenboog 1 van Aloysius. De Horizon speelde gelijk tegen De Regenboog 2. Verder herstelde De Marke zich van de nederlaag door van De Biezen te winnen. In de derde ronde speelden de twee ongeslagen ploegen tegen elkaar: Regenboog 1 nam het op tegen Da Vinci 1.  Aan bord 1 speelde Manuel van De Regenboog 1 een uitstekende partij, maar liet zijn toren pennen en daar kwamen veel stukken met allerlei verrassende zetten omheen. Mees van Da Vinci 1 bleef de penning op bouwen en uiteindelijk sloeg die penning door en trok Mees het punt naar Da Vinci 1 toe. Daarvoor hadden Pepijn en Christine namens Da Vinci 1 al gewonnen en Wietse van de Regenboog aan bord 4 gewonnen: conclusie uitslag 3-1 voor Da Vinci 1. Met deze overwinning sloeg Da Vinci 1 een gat van twee wedstrijdpunten en het kampioenschap kwam in zicht. Onder aan stand na drie wedstrijden De Biezen onder wedstrijdpunten en de overige teams hadden 4, 3 of 2 punten. Alles was nog mogelijk voor de 2e en zeker voor de 3e plek.In de vierde ronde versloeg Da Vinci 1 De Marke met 3-1 (alleen Stijn van De Marke wist aan bord 2 te winnen). De Regenboog 1 won nipt van De Horizon met 2½-1½ en behield de tweede plek. Het Zwaluwnest won van Da Vinci 2 en kwam zo op plek 3 terecht.

10 Regenboog 2 2 7,5

In de laatste ronde was er nog veel mogelijk. Dat zie je achteraf aan de eindstand. De eerste 6 teams staan allemaal dicht bij elkaar. De Horizon had zojuist nipt verloren van De Regenboog en moest het nu opnemen tegen Da Vinci 1. Weer ontstond er een spannende wedstrijd aan bord 1: Leon namens de Horizon tegen Mees namens Da Vinci 1. Beide spelers zijn lid van de schaakvereniging Hoogland. Leon speelde uitstekend en Mees wat onnauwkeurig waardoor Leon een pion kon laten promoveren en daarmee de partij won. Ook Joas en Yannick van de Horizon wonnen hun partij en zo eindigde de wedstrijd in 3-1 voor de Horizon. Door dit verlies van Da Vinci 1 kon De Regenboog 1 op gelijke hoogte komen. Echter De Regenboog 1 speelde tegen Het Zwaluwnest 2-2 (Joost en Boris van Het Zwaluwnest wonnen en Nathan en Jorai van De Regenboog 1 wonnen ook hun partij). Dit gaf andere teams de mogelijkheid zich bij de topteams aan te sluiten. Zo zie je dat er nauwelijks verschil is tussen de teams op de derde plek t/m de zesde plek.

De eerste drie teams ontvingen een beker en de teamleden een medaille. De nummers 1 t/m 3 plaatsen zich voor de voorronde van het SGS Schoolschaakkampioenschap van 11 maart.

Foto’s: kampioen, tweede en derde plaats.Daarmee is er weer een sportief en fantastisch toernooi gespeeld!!

Ook dank aan de begeleiders op de dagen: Pieter, Stephan,  Beer, Maartje, Alberto, Joost, Niek en Lutzen.

Hieronder de resultaten van de voorronde.