Verslag OPOTH 2021

Geplaatst op 08-04-2021 door Wim Velker

Het laatste (?) Hoogland Oplostoernooi van het seizoen 2020 – 2021 is achter de rug. 23 deelnemers uit vijf landen – een record – namen er aan deel, waaronder drie vrouwelijke. Ook een record! Jammer was het dat een aantal usual suspects om diverse redenen niet kon meedoen. Jan Snijders, die we al een tijdje missen, en Jaap van Tuyll wens ik het beste en hopelijk een snel weerzien, evenals Peter Bakker. Anderen hadden familiaire verplichtingen, wat begrijpelijk is op een paasdag, ondanks de pandemie.

Toen ik de selectie samenstelde dacht ik aanvankelijk dat het een zwaar toernooi zou worden, maar na het uitwerken van de opgaven leek het mij toch een mooie mix van niet al te moeilijke opgaven gecombineerd met enkele zware uitschieters, waarbij het van belang was vooral alle (veel) varianten te geven. Britta Leib schreef mij weliswaar dat zij het zwaar had gevonden, maar Sietske Greeuw, en anderen vonden het over het algemeen wel te doen. Dat laatste zal in hoge mate de mening van Pier Jaarsma zijn geweest want met een clean sheet bereikte hij in 96 minuten de eerste plaats. En dat terwijl hij zich pas op het laatste moment aanmeldde. Gefeliciteerd Pier! Met zijn eerste plek revancheerde Pier zich voor zijn wat mindere optreden tijdens het STOOTH in februari. Dat hij kan oplossen had hij eerder al bewezen bij het ISC in Wijk aan Zee, in 2020.
Vreugdevol vind ik het dat onze Belgische oplosvriend Kobe Bleuzé tweede werd en daarmee eindelijk op het podium kwam na twee vierde plaatsen in STOOTH en KNOTH in december en een enigszins mislukt ONOK. Felicitaties ook voor jou, Kobe. Ik heb het al eens eerder geschreven en ik herhaal het: Kobe is een sterk oplosser, die bij het OBOK in de B-groep geregeld de neus van voren heeft.
Ook een fraai resultaat was er voor ons lid Gert Reichardt, die met 40 punten de laatste plek op het podium bezette. De zeszet bleek voor Gert de spelbreker, ondanks bijna een uur zoeken naar een oplossing. Toch gefeliciteerd met de derde plaats, Gert!
Ed Hoes en Peter Petri lukte het deez’ maal niet in de top-drie te eindigen, maar naar mijn mening kunnen ze tevreden zijn. Dat geldt ook voor Werner Moller en Sjoerd Meijer. De laatste steeg boven zijn enigszins middelmatige prestaties van de laatste tijd uit. Goed gedaan, Sjoerd. Tot het gezelschap met 35 punten had ook Jeroen Bollaart kunnen behoren. Jeroen begint steeds beter te presteren en met wat meer ervaring had hij zich gerealiseerd dat hij bij de tweede driezet alle slagmogelijkheden diende te noteren.
Sietske Greeuw werd de beste vrouwelijke deelnemer. De drie opgaven die ze miste vond ze moeilijk, maar achteraf had ze er toch wel één overschat.
Met kleine stapjes gaan Jeroen Vrolijk en Arjuna Soerjadi beter presteren Ajuna: 0 punten bij het ONOK, 1 bij het ODOK en nu 10!
Eigenlijk was er maar één persoon die dit maal onderpresteerde en dat was René van Alfen. Maar desondanks heeft René de tabel weer keurig verzorgd. Dank René.

Bij het samenstellen poog ik er altijd één opgave bij te doen die door alle deelnemers valt op te lossen, zodat er niemand met nul punten eindigt. Meestal lukt dat, ook nu weer. Opgave 3 was een leuke tweezet, waarvan de oplossing door alle deelnemers werd gevonden.

Het probleem is van C.H. Lamboo en verscheen in 1961 in Schakend Nederland. Zwart staat bijna pat dus wit kan niet ‘even’ de dame er bij halen met 1. Da2. Echter het verrassende en lichtvoetige zetje 1. b3, waarmee de zwarte koning zelfs meer vrijheid wordt gegeven, redt de zaak. Nu is het na 1…Kxc3  2. Pd5, 1…Ka3  2. Lc5 en 1…cxb3  2. Dxb3 in alle gevallen mat.

Het andere uiterste is een opgave die slechts door een enkeling valt op te lossen en die als breekijzer dient tussen de sterksten en de minder sterken. Deze keer was dat een zeszet, waarvan ik echter gedacht had dat hij door wat meer deelnemers dan alleen de nummers 1 en 2 opgelost zou worden.

De compositie is van M. Zucker en werd in 1988 gepubliceerd in de Deutsche Schachzeitung. De uitwerking is een tempospel waarbij wit het pat moet vermijden. Na 1. Ld6? zou dat bijvoorbeeld al het geval zijn.
Menig deelnemer liet de witte pionnen oprukken om met een eventuele dame mat te geven. Maar de pionnen dienen op hun plaats te blijven; zij dienen als blokkade tegen de mogelijke ontsnappingsroute van de zwarte koning over de damevleugel. De oplossing gaat als volgt: 1. Lh4! en nu 1…Kc5  2.Le1 Tegen de ontsnapping via b4 gericht. 2…Kd5  3. Lg3 Kc5  4. Ld6+ Kd5  5. Ke7 Kc6  6. Le4 mat. Ook een poging via de koningsvleugel te ontsnappen mislukt: 1…Ke5  2. Lg5 Kd5  3. Lf4 Kc5 en verder zoals in de eerste variant. Niet goed is 1. Lg5 Ke5!  2. a6 Kd5  3. a7 Kc5  4. Ld2 Kd5  5. a8D+ Ke5  6. De4+ Kf6  7. De7 en mat in zeven zetten!  

Met dit Paastoernooi is er, wat mij betreft, een einde gekomen aan de online oplostoernooien voor dit seizoen. Volgend seizoen treffen we elkaar hopelijk weer in de zaal, maar een Engelse deelnemer suggereerde al om ook dan door te gaan met online oplostoernooien. Het overdenken zeker waard. Voor nu dank ik alle deelnemers voor hun bijdrage en wellicht tot ziens.

(Verantwoording: de tekst is van Wim Velker, de tabel is verzorgd door René van Alfen, de foto’s en selfies komen van de deelnemers zelf en Lars Slofstra heeft alles tot één geheel gemaakt).

  • Agenda jeugd

    05 dec
    5 dec 23