Online oplostoernooi gaat internationaal

Geplaatst op 17-04-2020 door Lars Slofstra

Maandag 13 april organiseerde Hoogland, deze maal gesteund door Paul Keres uit Utrecht een online oplostoernooi. Waar het eerste toernooi, drie weken eerder, nog het karakter had van een regionaal B-toernooi, waar overigens al wel enkele Nederlandse topoplossers acte de préséance gaven, droeg het nieuwe toernooi een internationaal karakter. Sterke oplossers uit Finland onder leiding van Jorma Paavilainen, de sympathieke Griek Nikos Sidiropoulos en alle Nederlandse titelhouders in het oplosschaak en andere sterke spelers deden mee. Topattractie was Eddy van Beers uit het Belgische Geel, die bij het wereldkampioenschap oplossen van 2019 op de derde plaats was geëindigd.

Deze keer was het toernooi opgesplitst in een A- en een B-groep. In de laatste categorie troffen we veel regionale oplossers aan, maar ook spelers van elders die in ONOK en OBOK reeds getoond hadden in dit onderdeel van de schaaksport van wanten te weten. Nieuw waren de broertjes Steven en Ryan Randien, die onder aanvoering van hun moeder Debby gezamenlijk hebben opgelost en niet puntloos zijn gebleven.

De opgaven die ik geselecteerd had waren niet allemaal gemakkelijk, maar gelet op de enigszins ‘vreemde’ omstandigheden had ik het  over het geheel genomen niet zeer moeilijk gemaakt. Want het was weliswaar een wedstrijd, maar toch één die vooral bedoeld was de zinnen in deze wat sombere tijden te verzetten. Gelet op de vele positieve en enthousiaste reacties die ik van alle deelnemers mocht ontvangen, heeft het toernooi aan deze doelstelling voldaan. Of, zoals Jorma Paavilainen mij schreef: ‘Niet zeer moeilijke, toch interessante en goede opgaven’. Wie zich dus geroepen voelt ook een toernooi op te zetten, kan welhaast op voorhand op sympathie van de potentiele deelnemers rekenen.

A-groep

Dat de opgaven over het geheel genomen niet al te moeilijk waren resulteerde er bij de A-groep in dat er maar liefst 4 oplossers met een clean-sheet eindigden – Dolf Wissmann, Eddy van Beers, Nikos Sidiropoulos en Kari Karhunen scoorden het maximum van 45 punten. Tijd moest dus de beslissing brengen. Dat had op een curieuze wijze enige voeten in de aarde. Dolf Wissmann, Nederlands enige grootmeester in deze discipline, leek overduidelijk de beste tijd te hebben. De oplossingen van Nikos en Kari kwamen veel later binnen en die van Eddy van Beers nog later! De mail van de laatste is ‘ergens blijven hangen’ want hij kwam pas bijna een uur na verzending in mijn mailbox. Na reconstructie en nachtelijk mailverkeer was de conclusie dat Dolf toch net iets sneller was geweest, dus winnaar.
Het kwartet aan de top had kunnen uitgroeien tot een kwintet als Jorma Paavilainen, in  het verleden een vaak en graag geziene gast op de oplostoernooien in de lage landen, niet de zevenzet had gemist. Nadat ik de oplossingen had verstuurd, mailde hij mij terug dat hij met zijn hoofd tegen de muur liep te bonken vanwege zijn dommigheid.

Het gaat om de volgende stelling, van Alois Johandl uit 1992. 

De oplossing gaat als volgt: 1. Tc4 Dreigt 2. Tc8 mat  1…Pc5  2. f6 Dreigt wederom mat: 3. f7  2…f1D  3. Pf4 Wit blijft mat dreigen, wederom met de f-pion.  3…Da1  4. Tc3 En niet 4. Ph5? Vanwege 4…Tg3!  4…Dxc3  5. Ph5 Dreigt 6. Pg7 mat.  5…Pe6  6. Pg7+ Pxg7  7. f7 Eindelijk daar is hij dan: mat. De compositie verdiende de vierde prijs bij Schach-Aktiv.

Leuk was de deelname van Twan Burg. Twan is geïnteresseerd in vele schaakvormen; hij is al Internationaal Grootmeester in het bordschaak, Senior International Master in het correspondentieschaak en ook bij oploswedstrijden is hij aan te treffen. Een andere bordspeler, Internationaal Meester Migchiel de Jong had zich aangemeld, maar hij moest zich vanwege hoofdpijn kort voor aanvang terugtrekken. Jammer. Wel was er een oudgediende in de persoon van Peter Petri. Peter heeft in een ver verleden België vertegenwoordigd bij wereldkampioenschappen oplossen en wilde in dit toernooi eens nagaan hoe ver zijn vaardigheden nog reikten. Hij kwam tot boven de 50% van de mogelijke score. Dat gold ook voor onze clubgenoot Gert Reichardt, die na zijn successen in de regionale oplostoernooien en de winst in het eerste onlinetoernooi zijn geluk eens op een hoger niveau wilde proberen. En ondanks de 15e plek mag Gert best met een goed gevoel terug kijken.
Voor Frank Woudenberg was het een verrassing dat hij in de A-groep had meegedaan. Hij had zich kort voor het begin aangemeld en per abuis stuurde ik hem de opgaven voor de A-groep. De nagezonden opgaven voor de B-groep zag hij pas toen hij de antwoorden voor A tegen kwart voor tien instuurde.
Een mooie oplossing voor de helpmat leverde schaakvriend Richard Dobiás uit Slowakije in. Althans, oplossing?! In de opgave stond er een zwart paard op h8. Richard schreef dat hij een oplossing had gevonden met het paard op g7! Deze oplossing was, niet geheel verrassend, nagenoeg gelijk aan die met het paard op h8, dus curieus is het wel dat hij de juiste oplossing niet vond!

Voor verdere informatie en details verwijs ik naar de tabel.

B-groep

Maar liefst 23 deelnemers waren er ‘komen  opdraven’ voor de B-groep. De meesten waren wel bekend van de regionale oplostoernooien, het OBOK en het ONOK of van de Henk Hagedoorn memorial. Deze kwaliteitsrijke bezetting leidde tot hoge scores, waarbij de top drie zich onderscheidde van de overigen door nauwelijks iets weg te geven. Uiteindelijk bleek ook hier de winnaar bepaald te worden door de verbruikte tijd. Lars Slofstra zond twee minuten eerder in dan Jaap van Tuyll. Voor Lars een mooie beloning. In de regionale wedstrijden zat hij al heel vaak in de top eindigers maar het lukte hem telkens net niet de eerste plaats te bereiken. Nu dus wel, met slechts een halfje gemist, dus uitkomend op 44½ van de 45 mogelijke punten.  Voor Jaap van Tuyll was het weer eens een succesvol toernooi. In de regionale wedstrijden ging het niet altijd even goed, maar met de tweede plaats komt hij weer op het niveau van een jaar of 10 geleden.
Derde plaats René van Nieuwenhuizen miste voor de tweede maal in een online toernooi de kans om bovenaan te eindigen. In het eerste online toernooi was hij de enige uit de toptien die een tweezet miste en nu miste hij een variant in een driezet. Maar ook René eindigt altijd bovenin.
Een grote verrassing was Thomas Manschot van de schaakclub Paul Keres, die zijn eerste oplostoernooi speelde. Zijn onbekendheid met het helpmat verhinderde dat hij hoger eindigde. Arjen Kouwenhoven en Sietske Greeuw misten de tweede driezet, die zeer fraai is. Sietske moest de strijd voortijdig staken want een jong kind kan veel aandacht opeisen.

De bedoelde driezet was de volgende, gecomponeerd door dr. A. Kraemer en hij won de eerste prijs in het H. Roemig jubileumtoernooi uit 1954.

De sleutelzet is een zeer verrassende en heel mooi: 1. Kf8!! Op het eerste gezicht een onbegrijpelijke zet. Zwart kan nu toch met schaak promoveren en wit gaat opzettelijk in dit schaak staan? Nee, wit loopt juist weg van het schaak. Kijk maar: 1…f1D+  2. Tf2 en nu heeft zwart geen schaakjes meer! Ja, met 2…Dxf2+ maar dan is het met 3. Lf3 mat! Ook 1…Kg2 helpt niet: 2.Txf2+ Kxh3  3. Tb3 mat. René van Nieuwenhuizen  had deze variant niet en verspeelde daarmee de kans op de eerste plaats. Dezelfde opgave had ik ook aan de A-groep gegeven (de eerste driezet aldaar) waar bijna iedereen hem goed had.

Jim Wittebol had bij het ISC in Wijk aan Zee, afgelopen januari, de derde plaats in de B-groep net voor de neus van René van Nieuwenhuizen weggekaapt.

Goede prestaties waren er ook van Shahroez Shahrizadeh en de jeugdigen Daan Baartmans en Szabi Buzogany. Zij allen speelden hun tweede oplostoernooi.
Speciale aandacht voor de nog jeudiger broertjes Steven en Ryan Ramdien, die onder toeziend oog van moeder Debbie gezamenlijk de oplossingen ter hand namen.

Opmerkelijk was nog de collectieve schaakblindheid bij een paardpromotie die bij bijna alle deelnemers tot een half punt aftrek leidde.

Voor verdere informatie verwijs ik naar de tabellen.

Slot
Graag wil ik iedereen bedanken die mij heeft geholpen om dit toernooi te kunnen organiseren. Hulp die bestond uit het vooraf beoordelen van de opgaven, het aanschrijven van (buitenlandse) vrienden om mee te doen, het plaatsen van de aankondiging op websites, advisering bij een claim en dan vergeet ik misschien nog wat. En natuurlijk zoals gebruikelijk dank aan Berry Beijer en Lars Slofstra voor het fabriceren van de tabellen en het verzorgen van de website voor dit artikel.

Maar vooral: Houd jullie haaks in deze tijden.

Wim Velker

Eindstand A groep.
Eindstand B groep.

  • Agenda jeugd

    05 dec
    5 dec 23