Schaaktraining senioren in Hoogland

Geplaatst op 14-03-2018 door Beer Heitinga

Wat bij elke sportvereniging heel normaal is, blijkt bij schaakvereniging(en) toch een taboe: TRAINEN.

Waarom trainen:

  • Om beter te worden;
  • Om meer te snappen van het spelletje;
  • Om een andere aspecten van het schaken te leren;
  • Om bepaalde stellingen te leren winnen;
  • Omdat het gewoon leuk is;
  • Omdat …………… (vul je eigen redenen maar in…..)

Op maandag 19 februari 2018 zijn we met 6 senioren begonnen aan een serie van 10 trainingen. Inmiddels is er 1 speler bij gekomen.
Is het makkelijk? We beginnen met de basis van een onderwerp maar schakelen dan in redelijk tempo over naar lastiger stellingen.
Hoewel het niveau van een trainingsgroep altijd wat wisselend is (niet iedereen is even goed), blijkt er voor iedereen veel te leren te zijn.
Ben je er benieuwd naar of de “thuis-studie” stellingen voor jou te makkelijk zijn? Hier onder een 2-tal stellingen om je kennis te testen.

                                      

Wit speelt en wint (sleutelvelden)                                                           zwart speelt en wint (het vierkant)

 

Heb je er dan wat aan als je de trainingen volgt? Afgelopen zaterdag (10 maart) speelde ik (met wit) in Delft een wedstrijd. In een stelling (<- zie links) met weinig tijd op de klok moest ik beslissen: mijn torens ruilen tegen het paard en de toren of niet? De vraag is dan: is het pionneneindspel (eenvoudig) gewonnen voor wit of niet.

Als je nog mee wilt doen aan de trainingen, dan kan dat uiteraard. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Wil je de oplossingen van bovenstaande stellingen, mail dan even naar: info@raak-administratie.nl Hier kun je ook heen mailen voor verdere informatie.

 

Volgende training: 19 maart 2018. Onderwerp: Toreneindspel