Hooglanders actief in Wijk aan Zee

Geplaatst op 22-01-2018 door Pieter Quelle

Het is januari, en dat betekent Tata Steel! Of voor de oudere lezers Hoogovens schaaktoernooi. Jaarlijks trekken duizenden schaakliefhebbers naar Wijk aan Zee om de beste schakers ter wereld aan het werk te zien of om zelf met de houtjes tegen andere mindere schaakgoden te schuiven. Hoewel houtjes…Tegenwoordig is alles plastic maar tachtig jaar geleden, 1938, bij het begin van dit unieke evenement waren de stukken nog wel van hout. Max Euwe, de enige Nederlandse wereldkampioen won in 1940 zijn eerste Hoogovenstoernooi. Euwe wist dit toernooi vier keer op zijn naam te schrijven. Tachtig jaar schaken in Wijk aan zee, onder de rookpluimen van staalgigant Hoogovens. Het begon ooit als een vierkamp en nu is het al jaren de schaakhappening in Nederland.

Om daarbij te zijn doen wij, Stephan, Niels, Hans W en ik alweer 9 jaar mee aan de weekendvierkampen. Zo ook de editie van 2018. Niels mag lekker gaan scoren in groep 5 terwijl de andere drie Hooglanders in groep drie mogen spelen. Traditiegetrouw gaan we na de aanmelding op vrijdagmiddag een hapje eten bij de strandtent Sunseabar. Steevast kiezen we voor het driegangenmenu voor 2 personen voor maar 32,5 euro! En de kwaliteit is echt goed! Het is wel altijd even haasten want om half zeven worden we aan de borden verwacht voor de eerste ronde. Misschien volgend jaar nog wat eerder van huis gaan dan maar. Dan kunnen we wel afsluiten met een kopje koffie want dat schiet er dus door tijdgebrek altijd bij in. De eerste ronde scoren we steevast altijd matig. Ook nu weer helaas. Niels die we van tevoren opgeschreven hadden als zwaar favoriet kon de druk niet aan en verloor van een lookalike van Magnus Carlsen. Verder kon niemand meer dan een halfje boeken. O ja vaak is Niels op de vrijdagavond als laatste klaar van ons gezelschap. Ook nu weer dus…

Op zaterdag, onze tweede ronde, beginnen de echte kanonnen in de twee grootmeestergroepen. Het is dan ook meteen een stuk drukker in de zaal. Vele toeschouwers willen dit spektakel dan ook niet missen. Ik had wel geluk. Mijn tegenstander die nog niet goed uitgeslapen was bood na een uurtje spelen remise aan. Gezien mijn reputatie nam ik dit dus aan en kon ik derhalve de eerste ronde van de schaakelite goed volgen. Hans won een stuk en daarmee zijn partij en met anderhalf punt op zijn conto uitzicht op een goede eindklassering. En daarmee was de koek alweer op. Stephan en Niels moesten beiden in het stof/zand bijten. Ook nu weer tezamen anderhalf punt. De voorspelling van Lars gaat een uitdaging worden. Zes en een half punt na drie ronden. Dan zullen we zondag nog flink aan de bak moeten.

Onze schaakheld Anish Giri won zijn eerste ronde. In een ver eindspel bleef hij de vrouwelijke wereldkampioen Hou Yifan uit China de baas. Ook de voormalig wereldkampioenen Anand en Kramnik wonnen. Terwijl huidig wereldkampioen bleef steken op remise. Maar de nummer twee van de wereld Caruana was dan ook de tegenstander van Magnus.

Op zondag de laatste ronde alweer voor de pak ’m beet 400 vierkampers. Ik moest tegen nummer laatst van mijn groepje. De Limburger had al twee nullen geslikt. Dit keer maar eens geen Catalaans van mijn hand. Ik hoorde dat hij Caro-Kann speelt en dan wil ik wel met e2-e4 openen. Ik had wel iets van een aanval, maar toen dat wegebde schoot mijn tegenstander een enorme bok. Het koste hem een stuk en de partij. Ik kwam zodoende op twee punten en was gedeeld eerste. Ben niet ontevreden. Wie ook eindelijk kon lachen was Niels. Hij overliep zijn opponent en was voor zijn doen erg snel klaar. Maar wel met een punt in de pocket. Volgend jaar beter Niels! Onze grote troef Hans moest helaas zijn meerdere erkennen in mede Amersfoorter Wouter Hennink. Het schijnt voor de organisatie erg lastig te zijn om alle Amersfoorters (stuk of 10 in groep 3) te spreiden over de twintig parallelgroepen. Zo was ik vorig jaar bij Ron Flohr ingedeeld. Maar Hans was zeker tevreden. Als de ratinglaagste in je groep toch gewoon punten pakken is prima. Als laatste was Stephan bezig een Brabants jongetje op te rollen. Hij was al drie opeenvolgende jaren gepromoveerd maar nu bleef de jongeling op nul punten steken. Met het resultaat van Stephan kwamen we op een totaal van zes punten uit twaalf gespeelde partijen. De laatste ronde van drie overwinningen was een goede afsluiter! En over afsluiters gesproken, wederom werd door ons brasserie Klein Zwitserland aangedaan en waar hielden we ons mee bezig? Met onze partijen naspelen! Tja, we blijven schakers he!

Giri won in de tweede ronde van Kramnik en staat nu ongedeeld eerste. Maar er zijn nog elf ronden te gaan en hij krijgt nog de twee vijfvoudig winnaars van dit mooie schaaktoernooi voor de kiezen. Anand en Carlsen willen uiteraard voor de zesde titel gaan. Het belooft nog twee spannende schaakweken in Wijk aan Zee!

  • Agenda Junioren

  • Geen evenementen