Tom Officier

Schaken gaf mij verlichting

 

Interview met Tom Officier in 2012

Tom  is geboren op 7 mei 1962 in Den Haag.  Hij voelt zich geen Hagenees want hij brengt het grootste gedeelte van zijn jeugd door in Bussum. Daar leert hij schaken. De spelregels leert hij van zijn vader maar spelvreugde krijgt

hij door het spelen met vriendjes. Aanvankelijk is hij niet echt goed maar langzamerhand gaat het beter en beter. En dat vertaalt zich in overwinningen bij plaatselijke, regionale en landelijke schaaktoernooitjes. 
Ook in schoolschaken is hij actief. Het schoolschaakteam van het Sint Vituscollege in Bussum wordt zelfs  kampioen van Nederland met Tom Officier aan het derde bord.
Inmiddels is hij lid van BSG. (Bussums Schaakkgenootschap) Jammer dat er geen schaakles gegeven wordt. Alles leert hij zichzelf. Door het doen. Door winnen en….verliezen.
Op 20-jarige leeftijd heeft hij een ELO van 1937 en veel sterker zal hij niet meer worden.
20 jaar later overschrijdt hij de magisch grens van 2000 maar inmiddels zit hij daar weer onder en heeft hij opgegeven ooit boven de 2100 te komen. Hoewel…….?…in de loop van het gesprek wordt duidelijk dat er nog steeds ambitie is. ‘Beter worden’, staat nog steeds hoog in het vaandel geschreven.

Winterswijk
Dan  verhuist hij in 1985 naar Groenlo en wordt hij lid van WSG Winterswijk. Daar blijft hij tot 1995  wanneer hij naar Nijverdal verhuist. Achteraf zegt hij dat de periode  in Winterswijk zijn leukste schaakperiode was. Hij wordt er clubkampioen. Dat is weliswaar belangrijk maar het is vooral het  ‘après-schaak’ wat hem boeit, de dingen er om heen. De toernooitjes met mede studenten, het onbezorgde leven. Daarnaast zet hij zich zeer voor de club in. Hij is penningmeester, jeugdleider en redactielid van het clubblad.
In 1989 maakt hij een uitstapje naar schaakclub dr. Max Euwe in Enschede. Hij wil hoger op en het 1 e team promoveert met Tom naar de KNSB. Alleen het jaar daarop degradeert de club weer en ja….dan was het in Winterswijk toch een stuk gezelliger. Dus terug naar WSG Winterswijk.

sv Hoogland ‘Ik ben dus van Winterswijk naar Nijverdal gegaan. Ook daar werd ik lid van de schaakclub: ENO Nijverdal en daar werd ik 2 x clubkampioen. Ook was ik jeugdleider en zat ik in de redactie van het clubblad.Eenmaal in Amersfoort heb ik eerst bij Ons Genoegen gespeeld maar voor de gezelligheid ben ik overgegaan naar Hoogland. Ik voel me hier weer thuis, net als in Winterswijk.Het is een gezellige vereniging, met veel aandacht voor de jeugd en dat vind ik belangrijk. Ik vind het ook prettig dat Marco (Dieleman) gekomen is. ‘

Waarom schaak je?‘Dat is een moeilijke vraag. Schaken is leuk, vooral wanneer je vaak wint. Het zijn positieve ervaringen in mijn leven. Eigenlijk ging het niet zo goed op school, ik ben niet zo’n studiehoofd- en dat vond mijn vader  niet leuk. Bij mijn broers ging het leren gemakkelijk af. Maar bij mij was dat niet het geval. Dat veroorzaakte nog wel eens spanningen. Eigenlijk kan je zeggen dat schaken  mij verlichting gaf.’

Wat vind je belangrijk in het schaken?‘Dat ik goed speel. Dat het klopt. Hoewel.. een van mijn sterke punten is dat ik niet goed sta, en toch kan winnen. Ik heb nl. geleerd dat de kansen snel kunnen keren. Meestal krijg je een  tweede kans. Misschien kan je wel zeggen dat mijn partijen gekenmerkt worden door ‘schommelingen’.

Extern tegen HSG

Jeugdschaak
Tom geeft hij op woensdag les aan een groep op basisschool De Horizon en aan 2 groepen op Leonardo Eemland, een school voor hoogbegaafde kinderen..
Leonardo Eemland is een school voor hoogbegaafde kinderen in de basisschoolleeftijd. Dit is een initiatief van Stichting Meerkring, schoolbestuur voor openbaar primair onderwijs in Amersfoort. Leonardo Eemland richt zich op hoogbegaafde kinderen die in het gewone basisonderwijs niet tot hun recht komen. Ook kinderen van buiten de regio zijn welkom. 
Daarnaast begeleidt hij al enkele jaren de topjeugd van schaakclub Eemfors-Hoogland.
Waarom hij dat doet? ‘Het is een innerlijke motivatie. Ik vind het leuk en belangrijk dat de jeugd schaken leert. Het is fijn om kennis over te dragen.’

 

Wat heb je met gedichten?

Weinig

Ik heb er een voor je uitgezocht die met leren te maken heeft:

Pieter Quelle

 

 

Voorbeeldig

 Altijd valt het voorgeschreven blad
in altijd weer andere warreling
op het altijd weer meer of minder natte
meer of minder tanige gras.

Het is nadoen
maar anders.

Het is voordoen.

Remco Campert

 

 

  • Agenda jeugd

    21 apr
    21 apr 24
    De Bilt
    15 jun
    15 jun 24