Schoolschaak 2016 Bovenbouw

DSC07891

 

Een spannende ontknoping in het Schoolschaakkampioenschap

Woensdagmiddag 10 februari was er weer de finale van het schoolschaaktoernooi voor de basisscholen van Amersfoort. Dit jaar deden er in de voorronden 33 teams mee van 17 verschillende basisscholen uit Amersfoort. In de vorige weken hadden zich 12 teams geplaatst voor de finale. De finale werd gehouden op de basisschool Het Zwaluwnest. Van belang zijn ook de eerste vier plaatsen, die recht geven om in het regionale SGS Schoolschaaktoernooi mee te mogen doen.

In de eerste drie ronden is het wat aftasten en waren er leuke uitslagen. Er ontstond wel één koploper met 6 punten en dat was het team van De Regenboog. Zij werd op de voet gevolgd door Aloysius met 5 punten. Daarachter was er een grote middenmoot: 4 teams (Zwaluwnest, DaVinci 1 en 2 en Kon-Tiki) op 4 punten en drie teams op 3 punten (Marke 1 Malelande en de Horizon).

Eindstand Finale Schoolschaak
Nr Teamnaam Punten Bordptn
01 Regenboog 1 10,0 17,5
02 Marke 1 7,0 12,5
03 Horizon 7,0 12,0
04 Zwaluwnest 6,0 12,5
05 Davinci 1 6,0 10,0
06 Kon Tiki 6,0 9,0
07 Malelande 5,0 9,5
08 Aloysius 5,0 9,5
09 Davinci 2 4,0 9,0
10 Regenboog 2 2,0 8,0
11 Gondelier 2,0 6,5
12 Marke 2 0,0 4,0

In de vierde ronde speelden de nummers 1 en 2 tegen elkaar. De Regenboog (met Samuel, Manuel, Thomas en Len) liet er geen twijfel over bestaan en wonnen overtuigend met 3½-½. Daardoor zakte Aloysius van de tweede naar de zesde plaats! Het Zwaluwnest had een stevige dobber aan DaVinci 1 (Vorig jaar nog Leonardo en die waren de kampioen van Amersfoort en de regio!!). Toch trok Het Zwaluwnest (met Joost, Mark, Daan en Dani) met 2 ½ – 1 ½ toch de verrassende overwinning naar zich toe en pakte zo de tweede plaats. Kon-Tiki (met Sergio, Nils, Jochem en Hidde) versloegen DaVinci 2 en kwamen zo op de derde plaats. De Marke 1 (met Stijn, Kevin, Jasper en Hugo) won vanuit het achterveld van de Gondelier met 3½-½ en kwam zo plots op de vierde plaats. Hetzelfde deed de Horizon (met Lukas, Roelof, Matthan en Senne) door het team van de Malelande met 3-1 te verslaan. In deze laatste wedstrijd was het extra spannend: in het middenspel zette Roelof zijn tegenstander mat, terwijl hij door de vlag ging. Eerst nog commotie over de uitslag, maar de schaakregels zeggen echt dat mat boven de klok gaat!!

Zodoende was het uitermate spannend wat er de laatste ronde zou gaan gebeuren: 8 teams waren nog in de race voor de eerste vier plaastsen! De Regenboog was alleen theoretisch nog geen kampioen, maar praktisch eigenlijk al wel: 2 punten en 4 bordpunten los. Dan gaat het erom wie de tegenstander wordt: Het Zwaluwnest. Ook dit werd een stevige pot! Joost (Zwaluwnest) aan bord 1 moest het opnemen tegen Samuel; Joost won vanmiddag alles en ook deze partij. Aan de andere borden trokken Thomas en Julian namens de Regenboog de partij naar zich toe. Tot slot nog een remise tussen Len en Daan en zo won de Regenboog ook deze partij, zij het nipt met 2½-1½. Zo bleef Zwaluwnest op 6 punten steken en dat betekende kansen voor vele andere teams. De Marke 1 speelde tegen Aloysius (beide 5 punten). De Marke 1 won deze partij met 2½-1½ wat goed werd voor de tweede plaats! Horizon (5 punten) moest tegen Kon-Tiki (6 punten). De pijp aan de kant van Kon-Tiki leek leeg, want Horizon won met 4-0, wat voor de Horizon de derde plaats betekende. Het Zwaluwnest werd uiteindelijk vierde met de meeste bordpunten. DaVinci 1 herstelde zich goed door een overwinning op de Regenboog 2 en werd daarmee vijfde.

De eerste drie teams ontvingen een beker en de teamleden een medaille. De nummers 1 tm 4 plaatsen zich voor de voorronde van het SGS Schoolschaakkampioenschap van 12 maart.

Daarmee is er weer een fantastisch toernooi gespeeld!!

Foto’s: kampioen, tweede en derde plaats.