Slechte start eerste

Geplaatst op 13-11-2019 door Beer Heitinga

Na het succesvolle optreden van het eerste achttal in de hoofdklasse A SOS-competitie waren de verwachtingen voor dit seizoen hooggespannen. Het afgelopen jaar waren wij de best of the rest. Het ongenaakbare Paul Keres won al zijn wedstrijden wat op voorhand gezien het surplus aan ratingpunten bij de voormalige studentenvereniging uit Utrecht erg logisch was. Plek twee was voor de onzen, al scheelde het niet veel. In vergelijking met vorig jaar is het Hooglands team zelfs sterker geworden. Lucas is nu vaste basisspeler en ook Gert speelt dit jaar weer bij ons in het eerste. Toen de indeling en speelschema medio september bekend werd bleek dat wij al in de eerste ronde gepaard waren aan Paul Keres. Dus de nummers één en twee meteen al tegen elkaar. Terecht diende René het verzoek in om deze wedstrijd later op de kalender te plaatsen, het zou een leuke finale zijn per slot van rekening de twee sterkste teams (op papier) die nu in de slotronde pas om de titel gaan strijden! Maar hoe anders pakt het uit…

De ouverture was wederom als in de editie van 18/19 uit tegen Oud Zuylen Utrecht. Maar helaas konden we de overwinning van vorig jaar geen goed gevolg geven. Niels verloor al heel snel. Helaas kon ook Hans in tijdnoodfase de partij niet naar zich toetrekken, sterker nog er gingen enkele pionnen verloren en daarmee de partij. Ondertussen had ik vrij gemakkelijk gewonnen van hun teamleider. Na vier pionnen achter was het wel klaar voor de gastheer. Stephan speelde remise maar Henk Dissel miste wel wat kansen maar ook Stephan miste nog een goede voortzetting. Chris boekte een regelmatige puntendeling. Marco kwam een kwaliteit voor te staan maar moest deze weer teruggeven en ook hier was er uiteindelijk geen winnaar. Zo bleven er nog twee partijen over bij de stand 3,5 – 2,5 in ons nadeel. Maar Gert stond goed en ook Lucas had een plus tegen zwaargewicht Ed van Eeden. Maar Lucas had wel te maken met gebrek aan denktijd. En Ed is tactisch erg vaardig en leek een gevaarlijke aanval met dame en toren via de onderste rij te krijgen. Helaas onderschatte onze man het directe gevaar hiervan en moest zijn dame zodoende wel geven voor lichter materiaal. Dat Gert keurig het eindspel van paard tegen drie pionnen plus voor ieder nog enkele boertjes won maakte het verlies iets draaglijker. Het was zeker jammer van de onnodige nederlagen van Hans en Lucas, waar de tijdnood een beslissende factor bleek.

Dan maar de punten pakken in de tweede wedstrijd. Moira Domtoren was de tegenstander. Thuis nu. Wij hadden nog een appeltje te schillen met deze Domstedelingen. Vorig jaar verloren we in de achtste ronde van hun. Zij waren erg content daar zij toen de twee matchpunten erg hard konden gebruiken tegen het degradatiegevaar waar zij destijds in verkeerden.

Stephan refereerde hier nog aan in zijn openingsspeech dat wij nu wel op gebrand waren op revanche! Eddy Wigmans viel in voor Marco. Eddy leek wel wat beter te staan na de opening maar na veel stukkenruil was de remise de juiste uitkomst. Ook Niels liet een puntendeling aantekenen. Tegen de sterke Erik Janse pareerde onze man alle gevaren en kon zo terugzien op een mooi resultaat. Ook bij Hans en Stephan werden er halfjes gescoord. Met nog de vervelende nederlaag tegen OZU in zijn hoofd koos Hans tegen de gewiekste Kees Verweij voor het zekere halfje. Prima. Stephan probeerde gedurende de partij door de zwarte stelling heen te komen maar de geroutineerde Tjerk Haquebord gaf geen krimp.  Ikzelf speelde een belabberde partij. Dat heb je helaas weleens. Ik onderschatte de witte aanvalskracht volledig en kreeg het deksel behoorlijk op mijn neus door mijn lichtzinnig spel. Zo raakten wij met 3-2 achter.

Maar gelukkig stond Chris wat beter en bij Lucas stond er nog van alles op het bord. Dat kon dus nog alle kanten op. Gert echter belandde in een toreneindspel met een pion minder dus meer dan een halfje zat er daar niet meer in. Maar naarmate de partij vorderde werd bij Lucas de duimschroeven behoorlijk aangedraaid door de kopman van de gasten, Daan Schönberger maar Lucas bezweek gelukkig niet en was derhalve zeker niet ontevreden met de draw. De hoop was nu gevestigd op Chris. Hier was een merkwaardige stukkenverhouding op het bord te zien. Chris had een dame en toren plus vier vrijpionnen tegen 2 zwarte torens, loper en paard plus nog wat pionnetjes. Na afloop bleek dat de vrijpionnen wat eerder in gang gezet moesten worden maar Chris raakte helaas in tijdnood en koos voor een ander plan.  De gehaaide Albertus ten Hertog maakte het Chris erg lastig met zijn vele lichte stukken die hij voor de dame had dat een paardvorkje uiteindelijk fataal werd voor de enige echte Hooglander in het team.  Zodoende tekende de tweede nederlaag zich af. Wederom was Gert weer als laatste aan het spelen maar was de wedstrijd reeds beslist…..Gert voegde nog een halfje toe aan onze score. Hij moest nog wel even keepen maar dat ging Gert goed af. Eindstand dus 3-5.

We staan nu weer tweede maar dan moet de ranglijst wel omgedraaid worden! Alleen promovendus Houten blijven we op één schamel bordpuntje voor. Maar ook het ongenaakbare Paul Keres liet zich enorm verrassen door Doorn Driebergen. Met dik 150 elopunten meer gemiddeld aan de acht borden moesten de Keresianen toch hun meerdere erkennen in de schakers van de Utrechtse Heuvelrug. We zijn dus gewaarschuwd want de derde ronde brengt ons juist naar Driebergen…