Derby onbeslist

Geplaatst op 21-03-2019

In de zevende ronde van de SOS-competitie Hoofdklasse A alweer kwam SG Amersfoort op bezoek. Er stond behalve de eer niet veel meer op het spel. Kampioen worden we toch niet. Paul Keres kan zelfs na deze ronde al zich de beste kronen. Of anders wel een wedstrijd later. Staan paar straatlengtes voor. En beide Amersfoortse achttallen hadden al genoeg punten gesprokkeld dat degradatie ook geen item is.

Bij SGA deed de bij ons bekende Tim Grutter mee. Hij mocht aantreden tegen zijn oude leermeester Marco. Al snel zat er niet veel muziek meer in de stelling en het punt werd gedeeld. Ook ik noteerde een halfje. Caspar Oskam kreeg het andere halve punt. Het is mijn dertiende al in de drie competities die ik extern speel (achttal en viertal Hoogland en achttal WSG (KNSB)). Stephan zette ons op voorsprong. Jeroen Schuil offerde twee stukken voor (mat)aanval maar onze man kon koelbloedig het dreigende gevaar pareren. De (huidige en komende) clubkampioen gaf een stuk terug en bereikte daarmee een goed eindspel hetgeen ook verzilverd werd. Maar onze gasten trokken de derby weer gelijk in stand. Hans speelde wederom weer een prachtpartij maar hij verbruikte wel erg veel tijd en miste daardoor paar goede kansen. Het ging van kwaad tot erger en Gunie du Chatinier ging er met het punt vandoor. Maar daarentegen had René het geluk aan zijn zijde. Onze extern wedstrijdleider had een stuk geofferd voor wel erg vage kansen. Maar in tijdnood gaf Edwin Schuit een toren weg en toen was het klaar. Ook Niels had nog maar erg weinig tijd tegen Guus Beltman en durfde het niet aan om met een stuk tegen twee pionnen meer door te spelen. Dus pakte de Huizenaar het zekere halve ei. Eduard speelde aan het derde bord tegen de sterke Rogier Dijk. Pas ver in het vierde uur kon de man uit Vathorst zijn stelling niet meer houden en werd de stand wederom gelijk getrokken, 3½-3½.

Gewoontegetrouw moest Chris weer voor ons de kastanjes uit het vuur slepen. Henrik Porte was zijn sterke tegenstander. Aan SGA zijde had de sympathieke Zeeuw met 2159 de hoogste rating. Maar ook Chris is uit zeer goed schaakhout gesneden. Hij scoorde al 4½ punt en ook nu weer toonde Chris zijn grote waarde voor Hoogland 1. De partij schommelde heen en weer. Gelukkig voor ons ruilde Henrik een sterke aanvalsloper af voor een wat zwakker paard. Chris leek in het resterende eindspel de overhand te krijgen maar ook Henrik ging voor zijn kansen. Uiteindelijk kwam er een eindspel van toren (Chris) tegen drie pionnen op het bord. Gelukkig kon de witte koning de helpende hand bieden aan de toren tegen de dreigende pionnenloop en kon geen der partijen nog winnen.

Met 4-4 tegen onze plaatsgenoot waren wij uiteindelijk wel tevreden. Het had ook winst of verlies kunnen zijn. Cliche, sorry. Wij behouden zo de tweede plek en aangezien onze concurrenten Zeist en SGA nog de gedoodverfde kampioen Paul Keres nog treffen moet deze hoge klassering over de streep getrokken kunnen/moeten worden. De laatste twee ronden brengt ons nog wel twee gevaarlijke degradatiekandidaten. Dus we moeten het nog wel doen!

Tom Officier