Geslaagde teamoploswedstrijd

Geplaatst op 07-03-2019


Vorig seizoen organiseerde Hoogland voor het eerst een oplostoernooi, waaraan 12 clubgenoten deelnamen. Veel deelnemers vonden dit een zeer leuke en interessante beoefening van de schaaksport en wilden wel meer. Besloten werd daarom een oploswedstrijd in teamverband te organiseren. Twee Hoogland-teams van drie oplossers werden er geformeerd en er gingen uitnodigingen de deur uit naar Leusden en Hoevelaken met het verzoek een team af te vaardigen.

Maandag 25 februari was de grote avond. Wedstrijdleider Wim Velker had de Hooglandteams samengesteld – Hoogland I: Gert Reichardt, Lars Slofstra, René van Nieuwenhuizen; Hoogland II: Stephan Paternotte, Jan Snijders, Niels Dol – en de negen opgaven uitgezocht. Hoevelaken verscheen met de gebroeders Van Pel en Dirk Veldhuizen, in het bordschaak zeker geen zwak gezelschap, maar zouden ze ook in deze discipline de nodige vaardigheid hebben? In Jaap van Tuyll en Berry Beijer had Leusden in ieder geval twee oplossers die hun kwaliteiten op dit gebied al bewezen hadden. Floris Dorrestijn vervolmaakte het trio.

Nadat voorzitter Pieter de deelnemers had verwelkomd deelde de wedstrijdleider de opgaven aan de 12 deelnemers uit en konden zij aan de slag. Voor de negen niet altijd gemakkelijke problemen hadden zij twee uur de tijd om voor de drie tweezetten, de drie driezetten, de twee meerzetten en een eindspelstudie de juiste oplossingen te vinden.

De tweezetten gingen over het algemeen redelijk soepel, maar de problemen begonnen reeds bij de eerste driezet (zie diagram).

Dit is een heel oud probleem. Het stamt uit 1845 en werd gecomponeerd door Dominee Henry Loveday. Na de sleutelzet 1. Lc1 heeft zwart nog enkel 1…b4. Als hij nu aan zet zou zijn, was het pat, maar wit speelt nu 2. Td2 waarna alleen het antwoord 2…Kf4 mogelijk is en nu is het met 3. Td4 mat. Dit is het zogenaamde ‘Indian-theme’. Wit trekt een stuk over een veld (in dit geval d2) dat dan door een ander stuk wordt bezet waardoor zwart weer ruimte heeft om te zetten. Loveday woonde in India toen hij dit probleem maakte, vandaar de naamgeving.
Lars Slofstra was de enige die met het juiste antwoord kwam.

De lastigste opgave, en dat had ik vooraf ook wel ingeschat, was opgave acht, een vijfzet.  Hier gelukte het geen der deelnemers punten te scoren. Maar om niet in mineur te eindigen: de slotopgave, een leuke eindspelstudie van de Rus Pogosyants werd door de meeste deelnemers gevonden.

Na het tellen der punten kwam de volgende uitslag op het bord:

1. Hoogland I      75½ punt
2. Leusden           60 punten
3. Hoogland II      45 punten
4. Hoevelaken     42 punten

Het ging om de teamprestatie, maar het is natuurlijk ook wel aardig even naar de individuele resultaten te kijken:

1. Gert Reichardt                                                  33½ punt
2-3. Berry Beijer, René van Nieuwenhuizen    25 punten
4. Gerben van Pel                                                 22 punten
5. Stephan Paternotte                                         20 punten
6-7. Jan Snijders, Jaap van Tuyll                         20 punten
8. Lars Slofstra                                                       17 punten
9. Floris Dorrestijn                                                15 punten 
10. Dirk Veldhuizen                                              10 punten
11. Daan van Pel                                                    10 punten
12. Niels Dol                                                            5 punten.

Per opgave vielen er maximaal 5 punten te verdienen. Stephan gebruikte slechts 107 minuten en is daarom in de rangschikking boven Jan en Jaap geplaatst, die beiden de volle 120 minuten verbruikten. Hetzelfde geldt voor Dirk en Daan: 119 om 120 minuten.   

Het volgende oplostoernooi is het interne clubtoernooi op 27 mei aanstaande. Iedereen krijgt daarvoor nog een aankondiging in de mailbox.

Wim Velker