De Horizon Schoolschaakkampioen Basisonderwijs

Geplaatst op 14-02-2019 door Beer Heitinga

De Schaakvereniging Hoogland organiseerde woensdagmiddag 13 februari de finale van het schoolschaaktoernooi voor de basisscholen van Amersfoort. Dit jaar deden er in de voorronden 26 teams mee van 10 verschillende basisscholen uit Amersfoort. In voorronden hadden zich 12 teams geplaatst voor de finale. De finale is gehouden op de basisschool Het Zwaluwnest. Van belang zijn ook de eerste drie plaatsen, die recht geven om in het regionale SGS Schoolschaaktoernooi mee te mogen doen. Dit toernooi was mede mogelijk door een bijdrage van het Buurtbudget.

12 Biezen 2 0 2,5

De kinderen hebben een hele leuke en spannende middag achter de rug. Daarbij waren ze heerlijk aan het schaken en als ze klaar waren aan het rekenen hoe het team wel zou staan in de stand. Wat heeft deze uitslag voor gevolgen, etc.. In de eerste ronde ging Horizon 1 met een 4-0 overwinning (op Horizon 2) meteen aan de leiding. In de twee volgende ronden wonnen ze ook ruim waardoor ze oppermachtig naar het kampioenschap  leken te gaan. In de eerste ronde speelden Aloysius 1 en 2 tegen elkaar 2-2 en begonnen zo aan de inhaalrace.  In de derde ronde won Horizon 1 ruim van Het Zwaluwnest, die ook twee keer gewonnen had.

Aloysius 1 en 2 wonnen hun wedstrijden in de tweede en derde ronde. Ook Horizon 2 won twee keer en kwam zo uit de achterhoede terug.

In de vierde ronde werd de loting Horizon 1 tegen Aloysius 2 en Zwaluwnest tegen Aloysius 1. Deze vier teams stonden op de eerste vier plaatsen. Deze teams ontknoopten een spannende strijd die steeds heen en weer ging. Na de tijdscontrole bleven er gelijke spelen over: beide wedstrijden 2-2. Doordat Horizon 2 won van Bieshaar kwam die op de vierde plaats en zakte het Zwaluwnest naar plaats 5. De teams bleken goed aan elkaar gewaagd te zijn. Nu de loting voor de vijfde ronde. Weer speelt de top 4 tegen elkaar, met nu Horizon 2: dus wordt het Aloysius 1 tegen Horizon 1 en Aloysius 2 tegen Horizon 2. Ook Aloysius 1 weet niet te winnen van Horizon 1: een gelijke eindstand 2-2. Echter Horizon 2 redt het niet tegen Aloysius 2: Aloysius 2 wint met 3-1. Daardoor zakt Horizon 2 weer uit de top 4 en doordat Zwaluwnest won komt die weer op de vierde plek. Nadat DaVinci de eerste twee wedstrijden verloor, zijn ze aan een goede herstelrace bezig: door drie overwinningen komen ze op de vijfde plaats.

Voor de derde-vierde plaats was het nog rekenen. Met evenveel wedstrijd en bordpunten wordt er gekeken naar de onderlinge wedstrijd: die werd 2-2. Dan bij het weglaten van het laatste bord gaat het voordeel naar Aloysius 1.

De eerste vier teams ontvingen een beker en de teamleden een medaille uit de handen van ChessQueen Tea Lanchava. De nummers 1 t/m 3 plaatsen zich voor de voorronde van het SGS Schoolschaakkampioenschap van 23 maart.