Corderius 1 Kampioen Schoolschaak Amersfoort Voortgezet Onderwijs

Geplaatst op 14-02-2019 door Beer Heitinga

Op 13 februari togen 9 schaakteams van de scholen voor het Voortgezet Onderwijs in Amersfoort zich naar Het Zwaluwnest voor het kampioenschap van Amersfoort. Het is ten eerste vooral een leuk schaaktoernooi en op voorhand is er weinig te zeggen over het verloop van het toernooi. Formeel is het de derde keer dat het toernooi er is. We zijn dus benieuwd hoe dit zal verlopen. Dit toernooi werd gelijktijdig gespeeld met het Schoolschaakkampioenschap voor het Basisonderwijs.

Er hadden 9 teams zich aangemeld. Waren dit er vorig jaar nog twaalf en de jaren daarvoor in de gehele regio ook ongeveer zes. Leuk dat een heleboel scholieren zich met schaken bezig houden en ook nog mee wilden doen aan een schaaktoernooi. Een groot aantal spelers hadden nog niet eerder meegedaan aan een toernooi tussen scholen. Het Corderius was de kampioen van vorig jaar (team Corderius 3) en kwam de titel in ieder geval verdedigen. Verder deden er teams van het JvO, Guido de Bres, het Taalcentrum/Element en het Pro33 mee. Natuurlijk ook nog enkele teams van Corderius.

In de eerste ronde speelden van de scholen het eerste team tegen het tweede team. Het eerste team van Corderius  won van het tweede team. Bij Guido de Bres was dat verrassend niet zo: Guido 2 won van Guido 1!! Wel won Guido3 van Guido 4. In de eerste ronde won het JvO van Pro33 en was Het Element vrij.

Het werd wel snel duidelijk dat Corderius 1 met een sterk team was gekomen. Uiteindelijk won Corderius 1 alle vijf de wedstrijden en werd kampioen. Om de tweede plek was het heel erg spannend. Uiteindelijk was het verschil tussen nummer twee en voorlaatst slechts twee punten. Dat is het verschil tussen verliezen en winnen.

In de vierde ronde won Corderius 1 van Guido 2 waardoor er een “gat” van vier punten ontstond. In deze ronde won Corderius 2 van JvO, waardoor Corderius 2 tweede kwam te staan met 2 punten achterstand. Jvo kwam ook al op vier punten van de leider. Doordat Guido 1 met 2-1 van Het Element won kwam Guido 1 na vier ronden op de derde plaats. Ook Pro33 (won van Guido 4) kwam op het gat van vier punten.

9 Element 1 2 3

Het zou dus een spannende laatste ronde worden voor de achtervolgers van de kampioen. In de laatste ronde speelde Corderius 1 – met Tim, Rik en Lucas – tegen Guido 1 – met Ruben, Ruben en nils -: 3-0. Door dat verlies van Guido 1 vielen ze terug van de derde plaats naar de zesde!! Guido 2 lootte tegen Corderius 2. Guido 2 (met Rick, Mark en Lodewijk) won deze wedstrijd met 2-1. Guido 2 klom daarmee van de vierde naar de tweede plek, terwijl Corderius 2 (met Szabi, Jip en Olivier) zakte van de tweede plaats naar de vierde plaats. Het Jvo (met Peter, Daniel, Paul en Quinten) won in deze ronde met 2-1 van Guido 3 met Samuel, Nathan en Timo. Daarmee steeg het JvO van plaats 5 naar de derde plaats! Daartegeover stond dat Guido 3 van de zevende naar de achtste plek zakte. Tot slot won Pro33 met 2-1 van Het Element, waardoor Pro33 (met Farham, Manuel, Hadi en Jannick) steeg van plaats zes naar plaats vier. Echter op plaats vier staan nu twee teams: Corderius 2 en Pro33, beiden met 6 wedstrijdpunten en 6 bordpunten. Dan kijken we naar het onderlinge resultaat: dat is er niet want die wedstrijd is niet gespeeld. Tot slot kijken we dan naar de weerstandspunten en dan heeft Corderius 2 totaal 29 weerstandspunten en Pro33 heeft er 23.

Zo was het een vermakelijke middag met leuke schaakpartijen en de kampioen die zijn titel prolongeert!!

Daarmee is er weer een sportief en fantastisch toernooi gespeeld!!

Met dank aan de begeleiders: Pieter, Stephan,  Alberto, Maartje, Niek en Jan.