HOOGLAND II VERSLAAT KOPLOPER

Geplaatst op 17-01-2019 door Lars Slofstra

In de vierde ronde van de SOS-competitie trad ons tweede achttal aan in een uitwedstrijd tegen De Cirkel uit Ede. Het werd een lange en enerverende avond waarbij de onzen de ongeslagen koploper met 5 ½ – 2 ½ versloegen en daarmee de koppositie – tijdelijk? De andere teams moeten deze week nog aantreden – overnamen.

De organisatie vooraf was niet al te bemoedigend. Harm Verbeek en Wilco Wernsen waren verhinderd en van de benaderde invallers bleek alleen Eddy Wigmans beschikbaar. Gelukkig had Wilco op zijn werk wat zaken kunnen regelen zodat hij toch aanwezig kon zijn. Voor de zekerheid had teamleider Wim aan Joost Hadida – die in het derde team prima scoort – verzocht zich beschikbaar te houden voor eventuele late mutaties. Hoe wijs dat was bleek toen drie uur voor de wedstrijd Eddy liet weten vanwege zakelijke beslommeringen toch niet te kunnen meespelen. Om het team niet al te zeer dooréén te schudden nam Wim de plaats aan het kopbord in en debuteerde Joost op dit niveau op bord 4.

Vanaf het begin was het duidelijk dat het geen gemakkelijke avond voor Hoogland zou worden. Aan menig bord stonden onze gastheren beter, ook in tijd. Maar er waren ook wat lichtpuntjes. Hans Oosterhout had een schijnoffer op f7 ondergaan, maar dat bracht hem wel de halfopen f-lijn voor zijn torens en dat leverde een pion op bij uitstekende stelling. Wim had twee pionnen geïnvesteerd om de vijandelijke koning te kunnen bedreigen. Zover kwam het niet maar de vele dreigingen anderszins deden zijn tegenstander besluiten op de 20 e zet de vlag te strijken. Tot verbazing van menigeen had Hans toen al remise gegeven, nadat de dames waren geruild. Jan Snijders had de ergste problemen achter de rug toen hij remise aanbood; dat werd met enige vertraging geaccepteerd. Aan het laatste bord keek Jos tegen een onpareerbaar mat in één aan maar dankzij de promotie van de f-pion beschikte Jos over twee dames en omdat hij aan zet was zond de bigamist deze richting de vijandelijke koning. Voordat de sodomie evenwel haar hoogtepunt kon bereiken, bleek des konings tijd op en verdween hij genotloos naar het hiernamaals, Jos het punt latend.

Zo stonden we om half 11 met 3-1 voor maar een overwinning leek nog altijd niet waarschijnlijk. Maus’ stelling bleek er één van evenwicht, maar Florian, Joost en Wilco leken materiaal te moeten verliezen. Nadat Maus inderdaad tot remise had besloten begon het zenuwslopende afwachten. Het werden drie lange partijen, van ieder zo’n 80 zetten die tot bijna middernacht duurden, met alle spelers telkens slechts seconden op de klok. Wilco en Florian waren daadwerkelijk een pion kwijtgeraakt, maar Joosts tegenstander had niet de sterke voorzetting gekozen, waardoor de debutant het initiatief had kunnen pakken. Florian verdedigde het toreneindspel zeer kundig en wist een remise uit het vuur te slepen. Ook Joost speelde het eindspel heel goed, wat hem twee pionnen in het paardeindspel opleverde plus de winst voor hem en het team. Ook Wilco kwam in een paardeindspel terecht, maar met een pion minder, maar ook hij verdedigde het goed. Toen ten koste van Wilco’s paard de laatste pion van het bord verdween, was de remise binnen. (5 ½ – 2 ½).

Al was het dan middernacht, de overwinning moest nog even gevierd worden aan de bar. De wijn bleek uitstekend, waar menig schaakclub een voorbeeld aan kan nemen .Mede hierdoor is De Cirkel een aanwinst voor uitwedstrijden, maar ook omdat ze ons de koppositie heeft bezorgd. Maandag 11 februari hopen we de volgende stap op weg naar promotie te zetten. Dan komt Soest II ​op bezoek.

Wim Velker