SDC16621

Niels moet het doen!

Geplaatst op 09-01-2019

De eerste schaakavond van het jaar 2019 stond in het teken van twee thuiswedstrijden van het eerste viertal en en vierde viertal. Onze tegenstanders waren respectievelijk Barneveld 2 en SGA 2. Voor het eerste viertal was de opdracht duidelijk. Na twee nederlagen moest er nu wel een resultaat geboekt kunnen worden tegen de Barnevelders die net onder ons staan in de stand. Het vierde, een mix tussen routine, Beer en Jan Kok en twee nog wat onervaren schakers, Richard en Christiaan speelden tegen een gelijkwaardige tegenstander, gezien de stand. Beiden één matchpunt na twee ronden.

Harm verloor jammerlijk heel snel, een familieschaakje was de boosdoener. Maar met Niels, Wim en Tom aan boord zou het toch wel moeten goed komen. Zou je denken.

Jan speelde remise en Richard mist nog wat ervaring en liep onnodig in een bekend matnetje. Dat gaat hem geen tweede keer gebeuren!

Ondertussen moest ik wederom genoegen nemen met remise. Het wil dit seizoen nog niet echt vlotten in de externe competitie. Wellicht volgende week! Zo stonden beide viertallen met ½-1½ achter dus er was nog werk aan de winkel!

Beer stond de hele partij wat minder en kwam helaas een pion achter in een toreneindspel. Maar gelukkig verdedigde Beer zich heel goed waarna hij de pion weer terug won en remise een logisch gevolg was. Christiaan had een pion gewonnen en hij had er alle vertrouwen in dat hij de partij wellicht wel zou kunnen winnen. Maar schaken heeft helaas vele valkuilen en na ruil van vele stukken bleef onze man met een slechte loper zitten, tegenover een sterker paard voor de Amersfoorter. Winst zat er niet meer in zodat ook hier de puntendeling onvermijdelijk bleek. Het vierde verloor dus nipt maar voor Richard en Christiaan was het een leerzame les.

Bij het andere viertal hadden zowel Niels als Wim kansrijke stellingen, dus dat zag er hoopvol uit. Niels won een stuk dus dat was een kwestie van tijd. Wim had een mooie partij. Hij kwam steeds beter te staan tegen ons oud lid Paul van der Hammen. Maar net op het moment dat onze man kon toeslaan vertrouwde hij dat plan niet. Wim was bang voor een goede riposte maar ook dan had Wim de beste kansen. Zo wees de analyse naderhand uit. Hij speelde dus een andere zet waarna zijn voordeel verdween. Paul stond zelfs wat beter toen de heren tot remise besloten. Zo bleven we een punt achter staan en moest Niels een punt scoren om nog tot 2-2 te komen. Maar Niels bleef geconcentreerd spelen en met een paard meer kreeg hij een vrijpion en dat was teveel voor de tegenstander. Laat ik het maar positief bekijken, gelukkig niet weer verloren en in de komende wedstrijden zullen we zeker een keer gaan winnen!

Tom Officier