Hoogland 1 wint ook vierde wedstrijd

Geplaatst op 21-12-2018

Door de verdiende zege op En Passant blijft het eerste achttal in het spoor van koploper Paul Keres. We staan nu vijf bordpunten achter de grote titelfavoriet uit Utrecht.

Ik mocht aantreden tegen Gert Reichardt die ook bij onze vereniging af en toe een potje intern speelt maar voornamelijk bekend is bij ons door zijn goede trainingen. Normaal spelen wij remise en zo ook gister. Zo kon ik de verdere ontwikkelingen een keer goed op de voet volgen in deze wedstrijd tussen de buren. René kreeg al heel vroeg in de partij een remise aanbod maar wees deze terecht af. Wit had wat probleempjes in zijn stelling en René kon makkelijk op winst gaan spelen. Ook Niels leek een makkelijke avond tegemoet te gaan. Vanuit de opening bereikte de Huizenaar een kansrijke stelling met ook nog veel meer tijd. Dus dit leek een kwestie van tijd. Voor Stephan, de huidige clubkampioen en nu wederom lijstaanvoerder van de interne leek het geen makkelijke avond te worden. Hij stond wat slechter maar een slinkse truc bracht redding. Sjoerd Drent, de sympathieke tegenstander trapte erin hetgeen hem een stuk kostte. Dus zo scoorde we op het bord van Stephan een niet verwacht punt! Een meevaller dus! Wat echter weer een beetje tegenviel was de puntendeling bij René. De Bunschoter wist keurig alle gaten te dichten en René had geen winstkansen meer. Daarmee stonden we met 2-1 voor. Ook dat Niels niet won mag een mirakel heten. Hij miste een opgelegde kans en ook hier mocht de tegenpartij in zijn handjes knijpen door een narrow escape. Het is nog niet het seizoen van Eduard. Hij had de pech door tegen de sterke William vd Groep gepaard te zijn, die door En Passant aan bord acht was geposteerd. In een aanvankelijke dichte stelling wist William toch nog een bres te slaan via de h-lijn hetgeen uiteindelijk leidde tot een zege. De stand kwam zo weer op gelijke hoogte maar de resterende drie partijen, de borden 1,2 en 3 zagen hoopvol uit voor Hoogland. Zowel Lucas, Chris en Marco hadden alle drie een (klein) plusje. Bij Marco was het nog het minst duidelijk maar mede door de tijdnood speelde Jasper Reichardt niet de beste zetten waardoor Marco tactisch kon toeslaan. Onze man heeft een neusje om altijd weer de stukken dermatig goed neer te zetten zodat als het erop aankomt hij vaak door een tactische combinatie de partij weet te beslissen. Zo ook deze avond. Chris had een beter staand toreneindspel geconverteerd in een kansrijk pionneneindspel. Er is verder niet geanalyseerd dus ik weet niet of het ook echt gewonnen was maar feit is dat Chris dat dus wel deed. Winnen. En al voor de vierde keer in deze competitie. Met vier uit vier is Chris de topscorer van de SOS hoofdklasse A!

Het slotstuk was voor de heren aan het hoogste bord. De uitslag bleek niet meer relevant voor de zege want Chris zorgde voor het bevrijdende 4½ punt in Hooglands voordeel. Maar dat weerhield niet van dat de matadoren Dick de Graaf en onze nieuwe aanwinst Lucas er een mooi spektakel van maakten. Onder het oog van vele toeschouwers werd er een lastig toreneindspel uitgespeeld. Lucas zag tot zeker twee keer toe zijn tijd wegtikken tot slechts vijf seconden maar wist toch weer net een zet te doen. Gelukkig krijg je bij elke zet weer tien seconden erbij. Dick wist steeds weer alle dreigingen te pareren en uiteindelijk toen de laatste pionnen van het bord verdwenen waren en alleen nog de koningen en voor ieder een toren op het slagveld overbleven bleek remise de enige juiste uitslag. Bij de nazit, ook weer gevolgd door vele belangstellenden bleek Lucas twee keer de winst voortzetting te hebben verzuimd. Maar het was een lastig toreneindspel en de tijdnood speelde een grote rol.

De komende wedstrijd is tegen….Paul Keres! Zij hebben ruim 150 elopunten gemiddeld per bord meer in te zetten dan wij maar het moet eerst nog maar eens gebeuren! Wij gaan onze huid in elk geval duur verkopen op maandag 14 januari 2019 in De Inham!

Tom Officier