Thomas Beerdsen opnieuw winnaar Open Hooglands snelschaaktoernooi!

Geplaatst op 24-09-2018

Dertig schakers waren zaterdagmiddag 22 september te vinden in de Inham. Zij kwamen van heinde en verre. Uit oa Lommel (Belgie), Vlaardingen en Winterswijk (WSG) waren ze naar Hoogland afgereisd om achttien potjes te snelschaken. Eerst drie vierkampjes om aan de hand van die scores de finalegroepen te formeren. Ook kwalitatief was het goed bezet. Tien schakers met een rating boven de 2000 probeerden een gooi te doen naar de eerste prijs. Ook Thomas Beerdsen rating 2460, de winnaar van de twee vorige edities was weer present. Naast Thomas waren John Cornelisse (2167), Ashley Krishnasing (2097), Dick de Graaf (2078) en onze eigen Marco Dieleman (2092) de andere favorieten (op papier). Marco, één van de toernooidirecteuren repte in zijn openingswoord dat het tijd werd voor verandering. In de vorige twee afleveringen eindigde Thomas dus altijd als eerste en Marco steevast als vierde. Dat moest nu maar eens anders!

Keurig op tijd werden de vierkampjes gestart. Uiteraard waren er de nodige verrassingen na negen potjes hoop geklungel op de 64 velden. Zo zagen we erkend snelschaakspecialist van Hoogland Stephan Paternotte slecht 3,5 punt scoren en werd de laatste groep zijn lot. Maar een ander vluggertjesbeest daarentegen, Gerben van Pel (1832) wist wel de eerste groep binnen te komen. En liet vele hoger geplaatste spelers achter zich. De bovengenoemde favorieten plaatsten zich ook voor de eerste groep.

Stephan was het wel aan zijn stand verplicht om de derde groep voor zich op te eisen. Hij scoorde acht punten uit negen partijen. Stephan verloor één partij tegen clubgenoot Szabi. Tweede werd Pim Ydo die via een noodzakelijke barrage Kees van Toor nipt voorbleef. Kees roemde onze mooie borden en schaakstukken. Wij staan er wellicht niet meer bij stil, zo gewoon zijn we het al. Maar wij mogen er wel trots op zijn!

De middelste groep kende geen uitgesproken favoriet. Acht spelers binnen twee punten van elkaar kleurden de eindstand. Uiteindelijk kwam Koen Kramer, huisschaker, voorheen lid van Hoogland met 6 uit 9 als sterkste uit de felle strijd. Opvallend is dat hij zijn laatste twee wedstrijden verloor. Op slechts een half puntje werd de sympathieke Belgische deelnemer Jimmy Geboers tweede. Ook 5,5 punt had de WSG-er Arjan van Lith maar hij verloor het onderlinge duel van Jimmy dus de Achterhoeker werd derde.Thomas werd ondanks de woorden van de toernooidirecteur natuurlijk weer eerste, stond slechts een halfje af aan Marco. Gelukkig werd Marco dit keer geen vierde! Ook hier moest een beslissingspotje uitwijzen wie twee en drie zouden worden. Want Marco en Dick hadden beiden 5,5 punt en hadden onderling het punt gedeeld. Onder toezicht van het halve deelnemersveld wist Marco in een enerverend schouwspel de tweede plek op te eisen.

Zo kwam er een eind aan een geslaagde, leuke en af en toe ook luidruchtige snelschaakmiddag. Zeker mede door het voortreffelijke werk van wedstrijdleider Marc Jongerius en uiteraard door alle aanwezige schakers! Tot volgend jaar!

De eindstanden:

De prijswinnaars:

Deze diashow vereist JavaScript.

Sfeerbeelden:

Deze diashow vereist JavaScript.