Prachtige wedstrijden bij de Middenbouw van de basisscholen

Geplaatst op 10-02-2017

Woensdagmiddag was er weer het schoolschaaktoernooi voor de basisscholen van Amersfoort en ditmaal de Middenbouw (tot en met groep 5). Dit jaar deden er 10 teams van diverse basisscholen mee. Er werden in twee poules gespeeld en tot slot de kruisfinales. De wedstrijden werden gehouden op de basisschool De Bieshaar te Hoogland. Mede door een bijdrage van het Buurtbudget Hoogland was er weer een prachtig toernooi mogelijk.

Image00013 Image00015 Image00017
In de poulefase werden er vijf ronden gespeeld, waarbij er steeds één team vrij was. In poule A waren de wedstrijden zeker spannend: er vielen veel gelijkspelen en als je dan won of verloor dan was het nipt. Zo was het heel erg spannend! Het team van de Bieshaar 2 speelde twee keer geljk en verloor 2 keer en werd daarmee 5e. Het team DaVinci 5 won één keer, speelde een keer gelijk en verloor twee keer en werd daarmee 4e. Het team De Marke 3 won één keer, speelde gelijk tegen de uiteindelijke nummers 1 en 2 en verloor van DaVinci 5. Daardoor haalde het team 4 punten uit vier wedstrijden en werd zo 3e. Het team van DaVinci 4 speelde geljik tegen Marke 3 en won tee keer, maar verloor van Aloysius 6. Dat leverde dus 5 wedstrijdpunten op en dus een tweede plaats. Kampioen in poule A werd Aloysius 6 met twee gelijkspelen en twee overwinningen.
In poule B stak Aloysius 5 er met kop en schouders boven uit: ze wonnen alle partijen met 4-0. Je haalt op deze manier het doorgewinterde team van begeleider/schaakmeester Rob er zo uit! Op de tweede plaats eindigde het team Marke 4, dat alleen van Aloysius verloor. De andere drie teams, DaVinci 3 en 6 en De Biezen 3 wonnen onderling van elkaar en eindigden zo dus gelijk. Het bordsaldo zorgde er echter voor dat DaVinci 3 met 7 bordpunten 3e werd, DaVinci 6 met 5 bordpunten 4e en toto slot De Biezen 3 met 3 bordpunten 5e.
Na deze poulefase hebben we nog twee wedstrijden in de kruisfinales gespeeld om te bepalen wat de onderlinge eindstand werd. De beide kruisfinales waren spannend en de teams waren behoorlijk aan elkaar gewaagd. Van de tien kruisfinale wedstrijden eindigden er 5 in een 3-1 eindstand en 3 in en 2½ – 1½ uitslag. De andere twee wedstrijden eindigden in een 2-2. Dus de spanning bleef steeds tot de laatste partij was afgelopen. Daardoor was het niet alleen spannend wie er kampioen zou worden, maar ook alle andere plaatsen erachter. De kinderen en de ouders hebben erg genoten van de spannende wedstrijden en daar ging het natuurlijk vooral ook om!!
De eerste drie teams ontvingen een beker en vier iedereen een medaille. Alle deelnemers kregen een vaantje.
Daarmee is er weer een fantastisch toernooi gespeeld!!Foto’s: kampioen, tweede en derde plaats.

Team

1   Aloysius 5
2   Aloysius 6
3   DaVinci  4
4   Marke 4
5   Marke 3
6   DaVinci 3
7   DaVinci 6
8   Bieshaar 2
9   DaVinci 5
10 Biezen 3