DSC07880

Schoolschaak 2016 Middenbouw

Geplaatst op 31-01-2016

DSC07880

Prachtige wedstrijden bij de Middenbouw van de basisscholen

Woensdagmiddag was er weer het schoolschaaktoernooi voor de basisscholen van Amersfoort en ditmaal de Middenbouw (tot en met groep 5). Dit jaar deden er 7 teams van diverse basisscholen mee. Er werden in 7 ronden zes wedstrijden onderling gespeeld, zodat iedereen tegen elkaar speelde. Telkens was er één team vrij. De wedstrijden werden gehouden op de basisschool De Bieshaar te Hoogland. Mede door een bijdrage van het Buurtbudget Hoogland was er weer een prachtig toernooi mogelijk.

In de eerste drie ronden is het wat aftasten en waren er leuke uitslagen. De Horizon 3 won twee partijen en speelde een keer gelijk en kwam aan de leiding met 5 wedstrijdpunten. De Aloysius 3 en 4 haalden slechts drie punten, maar Aloysius 3 had er een vrije ronde in zitten. Ook de Biezen 2 haalde drie punten. De teams van De Marke 3 en Da Vinci 5 haalden ieder 2 punten en helaas haalde De Marke 4 geen punten. De wedstrijden om de leiding gingen leuk door en na 5 van de 7 ronden was het weer zeer spannend aan kop. De Aloysius 3 en 4 waren met 7 punten koploper omdat ze 12 bordpunten hadden gescoord. De Horizon 3 had ook 7 punten maar met respectievelijk 10½ bordpunt. Echter Aloysius 4 was de volgende ronde vrij. In die zesde ronde liepen de Aloysius 3 (won van de Biezen 2 met 3½ – ½) en de Horizon 3 (won van Marke 3 met 2½ – 1½ ) uit op Aloysius 4. Echter DaVinci 5 kwam nog opzetten naar de vierde plaats met 6 punten. Maar omdat DaVinci 5 de laatste ronde vrij had konden ze net meer in de top 3 komen. Nu was het de vraag hoe eindigen de laatste wedstrijden en wie wordt er kampioen?

plaats team punten Bordpunten
1 Aloysius 3 11 18½
2 Aloysius 4 9 16
3 Horizon 3 9 14
4 DaVinci 5 6 13
5 Marke 3 4 10
6 Biezen 2 3
7 Marke 4 0 4

De Aloysius 4 stond 3e en boekte een grote overwinning op Marke 4 (4-0). Daardoor kwamen zij op 9 wedstrijdpunten en 16 bordpunten. Dan kwam tot slot de wedstrijd van de nr 1 en 2 tegen elkaar op het programma. Dat werd een prachtig duel: de laatste twee partijen gingen zolang tegen elkaar door dat de tijd op was en er gearbitreerd moest worden om de eindstand te bepalen. Door die arbitrage en de overige twee uitslagen viel hier de beslissing en won Aloysius 3 met 3-1 deze laatste wedstrijd van Horizon 3. Dat betekende dat Aloysius 3 kampioen werd en dat de Horizon op basis van bordpunten derde werd. Zo werd de einduitslag:

De eerste drie teams ontvingen een beker en vier iedereen een medaille. Alle deelnemers kregen een vaantje.

Daarmee is er weer een fantastisch toernooi gespeeld!!

Foto’s: kampioen, tweede en derde plaats.

Ton Schillemans

Jeugdleider Schaakvereniging Hoogland

Meer info: www.schakeninhoogland.nl

 {gallery}schoolschaak/Schoolschaak2016/Middenbouw{/gallery}